torsdag 22. mai 2008

4 måneder - kort og godt

Elevene på fotballskolen på Santa Rosa med Gringita Bye i midten

Da var jeg hjemme igjen. Det er veldig rart plutselig å stå med to bein planta på flatbygdene på Hedmarken igjen, men det var jo koselig å komme hjem også.

Jeg kan ikke få sagt hvor fantastisk bra disse månedene har vært på alle mulige måter. Det har vært en fire måneder sammenhengende opplevelse, og jeg kunne ikke hatt det bedre. Jeg har møtt mange fantastiske folk, både bolivianere, mine helt utrolig fantastiske norske samboere og resten av Misjonsalliansens ansatte i Bolivia, og jeg har fått oppleve å bo og leve i et helt nytt og veldig spennende land som jeg har lært å bli veldig glad i. Der har jeg fått erfare en ny kultur, i tillegg har jeg fått lære meg et nytt språk.

Selv om jeg dro for å prøve å gi litt av meg selv, er det inntrykket jeg sitter igjen med at jeg har fått mye mer enn jeg har gitt på alle områder. Jeg har vært så heldig at jeg har fått bruke fire måneder på å bo og jobbe i et fantastisk land, og det har utelukkende vært en stor opplevelse, i tillegg har jeg lært utrolig mye disse månedene. Jeg vil nevne noen ting lært:

  • Som frivillig redder man ikke verden, men en kan være med på å gjøre dagen bedre for noen bare ved å være til stede
  • Det handler ikke om veldedighet, men om rettferdighet
  • Å fortsette å smile selv om ting tar tid og det ofte ikke går som planlagt
  • Nytt språk og ny kultur hos en fantastisk befolkning i et fantastisk land
  • Hvor godt vi egentlig har det her i Norge
  • Counting time isn´t as important as making time count
Og sist, men ikke minst: Det finnes blondiner i Bolivia! :p

Det var noen ting som måtte på plass for at det skulle gå i orden, så TAKK til alle som gjorde som gjorde det mulig for meg å dra til Bolivia!

søndag 18. mai 2008

Hipp, hipp, hipp, HURRA!

Selv om vi er på den andre siden av kloden, betyr det ikke at 17.maifeiringen dempes. Heller motsatt.

Dagen begynte med felles frokost for chicasene som var til stede på casaen. Veldig gildt og godt.

Feiringen fortsatte hos familien Vik. Der var det, som seg hør og bør på 17. mai, duket til pølsefest. Jeg var for anledningen dedikert oppgaven å stå i pølseboden, og lød det ganske så passende kallenavnet Frøken Pølserud.

Etter pølser og stas var det tid for tog. Toget fikk mye oppmerksomhet fra naboene. Gringos locos som ravet rundt i gata og gaulet på et fremmed språk med blåsepiano i spissen av det hele, skapte merkelig nok oppsikt.

I tillegg til å gå i tog, ble det også sørget for andre ting som hører 17. mai til. Pølse og lompe, is fra ismannen, rømmegrøt og potetløp var noen av ingrediensene som gjorde dagen fullkommen. Strålende sol fra skyfri himmel var også med på å gjøre dagen knall.

torsdag 15. mai 2008

Siste infotur - Sorata


Vår siste infotur gikk til Sorata. Byen ligger tre timer utenfor La Paz, og det er heldigvis bedre veiforbindelse dit enn til byene vi har vært i på andre infoturer. 

Vi kom fram i tolvtiden i går og besøkte en skole som Misjonsalliansen er med og støtter. Vi besøkte enda en skole før vi dro videre til et vannprosjekt hvor et system Misjonsalliansen har vært med og støttet, sørger for at bøndene i en landsby får vann fra elva til avlingen sin og andre ting de trenger vann til.

Etter å ha besøkt vannprosjektet dro vi tilbake til Sorata for å spise kveldsmat. Der fikk vi også sett kvartfinalen Sør-Amerikas versjon av Champions League, Copa Libertadores, mellom argentinske Boca Juniors og mexicanske Atlas.

I dag var det opp halv sju og ut på tur. Vi dro til en landsby to timers humpete vei fra Sorata. Misjonsalliansen skal støtte arbeidet med en skole og et helsesenter i byen i tillegg til andre tiltak som skal iverksettes, så vi ville besøke byen før det settes i gang.

Etter lunsj på hovedkontoret bar det hjem til La Paz og noen travle siste dager med 17.maifeiring og annet stas. På vei hjem hadde vi forresten fantastisk bra utsikt til Illimani.

søndag 11. mai 2008

Surfin' USA


Nå har vi akkurat planta beina på boliviansk jord etter ei uke i LA, og heite for ei uke det har vært!

USA er et sos.ant-studie i seg selv. Det så vi med en gang vi satte beina på amerikansk jord, og studiet fortsatte. Alt er stort, glossy og surrealistisk, og noe av det gøyeste med turen var å studere folk og hvor mange som gled inn i kategorien "Som vist på TV" i betydning av de klassiske prototypene en finner i ymse sit.coms hverdager mellom tre og elleve på TV3.

Noe som ikke var veldig positivt med LA var at det var kronglete og tidkrevende å ta seg fram, spesielt siden vi bodde i en by litt utenfor selve LA. Det var grunnen til at det ikke ble til at vi gjorde så mye "touristy" som å dra på "beachen" og "star spotting" i Hollywood.

Vi fikk imidlertid med oss et par-tre ting som er obligatoriske når en er i LA: Vi så en kjendis (nærmerer bestemt min favoritthomse fra Homsepatruljen USA, Carson),

vi var "vitner" til en filmpremiere

og vi var i Disneyland. Det er noe av det gøyeste jeg har gjort på lenge. Det var som å traske en dag i Eventyrland, og det var herlig å få lov til å være litt barnslig igjen. Vi måtte selvfølgelig kjøre alle "karusellene" vi kunne, og parken kunne ikke forlates før vi hadde spist sukkerspinn og tatt bilde sammen med Mikke Mus.

Vi fikk også med oss en annen "typisk happening" i USA: Vi kom midt oppi et drap. Vi var der riktignok etter at det hadde skjedd, men det var ikke mange timene om å gjøre, så det var fullt av politifolk rundt omkring og over alt.

Til tross for sistnevnte mindre hyggelige "event", hadde vi nok en fantastisk tur, i tillegg var det kjempe å komme tilbake til La Paz og Casa Alianza og alle snuskene her som jeg ikke har sett på over en uke. "Livet er herlig, sier frk. Bye med et stort smil".

Sjekk ut bildene fra turen på:

http://www.facebook.com/album.php?aid=117401&l=ee990&id=678725112
http://www.facebook.com/album.php?aid=117410&l=0004f&id=678725112

Jeg skal laste opp flere bilder her så fort nettet blir litt mer stabilt.

onsdag 7. mai 2008

Asi es la vida en Bolivia

Bolivia er Bolivia, pleier vi å si mens vi, med et smil eller lettere frustrerte, rister på hodet. I det ligger det ganske mye. Den bolivianske kulturen har virkelig sin sjarm, og forskjellene i kultur og samfunn møter oss daglig hvorenn vi ferdes. Det er kanskje ikke alltid like morsomt når man har avtalt å møtes til en viss tid, men med norsk punktlighet i ryggsekken, ender opp med skjegget i postkassa. Da har man bare avtalt, men glemt å konfirmere avtalen etterpå, og bolivianeren tenkte som så at da hadde man ingen avtale allikevel.

Andre ting er mer sjarmerende. For eksempel er det vanlig å hilse med et håndtrykk og et kyss på kinnet. Som nordmenn, med de intimgrenser det måtte innebære, var det litt overveldende til tider på førsten å skulle hilse på alle, kjente og ukjente, på den måten, men det er noe vi har blitt ganske vant til etter hvert.

I sentrum av La Paz løper ungdomsskoleelever rundt ikledd sebra- og eselkostymer. De skal passe på at folk ferdes trygt i trafikkaoset. Det er ganske spessjelt å se på hvordan disse skapningene hopper rundt og veiver med armer og bein, og det er gøy å lese eslenes plakater hvor det står "Dess mindre respekt du viser, dess mere esel blir jeg".

Overalt hvor man ferdes i Bolivia møter man "cholitaer". Cholitaene er noen ganske så interessante damer. Nå er de bare et vanlig innslag i hverdagen for oss, men på førsten var det rart å se hvordan damene går rundt med fem svære skjørt utenpå hverandre, lange fletter og hatt på toppen. I tillegg har de et klede på ryggen hvor de bærer alt fra barn til epler og bananer.
Andre ting som er ganske spesielle og relativt uvanlige for oss gringaser, er det at bolivianerne sjeldent drikker kaldt drikke. Dette unngår de fordi de er redde for å bli forkjøla og syke av det. De blander heller ikke sammen varm og kald mat. De er også veldig flinke til å gjennomføre streiker og blokkader. Dette er man vant til i det bolivianske samfunnet, og en kan gjerne bli stående noen timer på vei til jobb fordi veien er blokkert av frustrerte bolivianere som for eksempel ikke har fått gassen de skulle hatt. Blokkader og streiker er såpass etablert her i landet at arbeidere må betale bøter hvis de ikke stiller opp på en blokkade de skulle ha vært med på.
I Bolivia er forholdet til dyr ganske annerledes enn det er hjemme. Her tasser det tusenvis av hunder uten eiere rundt overalt. Det er heller ikke uvanlig at griser og sauer springer rundt på fotballbanene vi trener på på El Alto.
Andre ting som er ganske vanlige her i landet er telefoner overalt på gata, i kiosker og i egne telefonbutikker. Selv om de fleste, i disse teknologiske tider, har mobiltelefon, er det disse telefonene bolivianerne bruker mest. Skopussere er andre skapninger som er vanlige å se her. De pusser skoene for en til tre bolivianos for bolivianere, men skulle du være så uheldig å være gringo, kan det hende du må ut med opptil ti bol. Asi es la vida.
Baños publicos, offentlige toaletter, finnes også overalt...
Noe som er like gøy hver gang, er å se lastebiler med navn på norske og svenske transportselskaper og lignende. Grunnen er at de skandinaviske landene har en eksportavtale med Bolivia som går ut på at gamle lastebiler og trailere sendes hit. Her om dagen så jeg blant annet en lastebil med skilt på taket der det sto Kolo veidekke.

En ting som kanskje vil overraske mange der hjemme er at bolivianerne er ganske så norske i sin væremåte. Nå har ikke jeg vært i overveldende mange land i Sør-Amerika, men i forhold til i de andre landene jeg har vært i, er befolkningen her mye mer innadvendte og tar ikke uoppfordret kontakt med deg. Det er ikke det at de er kjipe og asosiale heller, for tar du kontakt med dem, åpner de seg fort. De er kanskje mer sjenerte. Jeg liker virkelig folket her nede. De har en livsgnist som jeg sjelden har sett maken til, og det til tross for at 60 prosent av landets befolkning lever i fattigdom. I tillegg er de veldig ærlige, så vi trenger ikke å være redde for å bli lurt, slik man gjerne er i andre land på kontinentet. Til tider kan de nok være litt for ærlige, og de legger ikke noe imellom for å fortelle om de syns noen har noen kilo i overkant av det de burde ha. Bolivianerne er også noen reale arbeidsjern, og de står på fra tidlig morgen til sen kveld for å kunne tjene nok til å fø seg og sine.

Nå kan det kanskje virke som jeg har tatt mine rosa briller på i forhold til mitt inntrykk av bolivianere og det bolivianske samfunn. Det har jeg ikke. Bolivia er Sør-Amerikas fattigste land og ligger på 117. plass på kåringen over levestandard blant alle verdens land. Som tidligere nevnt lever 60 prosent av befolkningen i fattigdom, i tillegg er det bolivianske samfunnet også preget av fyll og vold i hjemmene. Det sies for eksempel at 80 prosent av barna jeg møter i min jobb på El Alto, opplever vold i sine hjem. Likevel stråler folk her av en utrolig livsgnist, og humøret er det som regel ingenting å si på. Jeg vil anbefale de som har mulighet om å dra og oppleve folk, land og kultur her i Bolivia. Bare si ifra, så kan jeg være med som guide:)

torsdag 1. mai 2008

Systematisk kaossystem

Bilde fra El Alto hvor det nesten bare er minibusser som trafikerer veiene. I bakgrunnen skimtes praktfulle Ilimani som rager 6462 m.o.h.

Kollektivsystemet i Bolivia er et slikt systematisk kaossystem. Dog kaotisk og kanskje til tider ganske uoversiktlig; det funker!

Systemet består av taxier, trufier, minibusser, mikrobusser og store busser. Taxiene er overalt, og for en tur på et kvarter betaler vi rundt 15 bolivianos (10,50 norske kroner). Trufiene er taxier som går i rute, og de koster tre bolivianos per tur. Mikrobussene ser ut som amerikanske skolebusser fra 1950-tallet og koster en bol per tur.
Vi bruker minibussene mest. Vi må benytte oss av minst tre for å komme på jobb på El Alto, noe en skulle tro innebar mye venting, men det går merkelig kjapt for seg. Vi begynner turen med minibuss fra gata vi bor i, Orajes, calle 10, og opp til Perez i byen. Der venter vi ca 10 sekunder før vi kan hoppe på en minibuss videre til Ceja på El Alto. På turen opp til El Alto klatrer vi heftig, noe som gjør at vi bør velge en minibuss med litt mer en to hestekrefter, hvis ikke kan turen ta laaang tid. Vel framme på Ceja, må vi finne en minibuss som skal ta oss videre til fotballbana. Når vi skal til bana som heter Santiago Segundo, må vi finne minibuss nummer 203, 617, 635 eller 696. Akkurat det er en liten utfordring, for det går lenge mellom de kommer. Det er heller aldri godt å vite om de har lyst til å plukke oss opp akkurat der vi står, eller om vi må gå et annet sted før de vil ta oss med.

De fleste minibussene har innkastere, noe som virkelig er noen interessante skapninger både å se og høre på. "Prado, Pereeez, uno cincue-entaaa. Prado, Prado, Prado, Pereeez, uno cincuentaaa". Fantastisk interessant og fascinerende opplegg, men noen ganger kan det være greit å skru opp volumet på mp3-spilleren, for det kan bli liiitt irriterende å høre på i over et kvarter. Hele turen med minibuss opp til bana på El Alto (kan ta alt fra 45 minutter til halvannen time) koster oss forresten ikke mer enn 3,50 bolivianos (drøyt to norske kroner). Det hele er med andre ord et herlig, fascinerende og billig opplegg.



Trafikksystemet her i Bolivia er forresten generelt et kapittel for seg selv. Førerkortet ligger fortsatt godt planta i kofferten, for jeg har ikke tenkt til å våge meg ut i den bolivianske trafikken som sjåfør. Det er til tider utfordrende nok som fotgjenger. For det første er veiene i mildt sagt dårlig stand til tider, noe som gjør det ganske så ubehagelig og til tider til og med skummelt å bevege seg utenfor La Paz sentrum. For det andre tror jeg aldri at jeg kommer til å bli klok på trafikkreglene i dette landet. Hvis de har noen. Alt virker å være lov så lenge det ikke er politi i nærheten (noe det for øvrig egentlig er over alt. Det kalles sysselsetting!). Rødt lys er som regel ingen hindring så lenge de uniformerte ikke er i nærheten. Ordet vikeplikt tror jeg faktisk ikke finnes i vokabularet her. Her handler det mer om hvem som tuta først. De peiser på, gir tuta et lett trykk, og enser ikke hva som måtte komme fra siden, verken høyre eller venstre.

Men selv om trafikkreglene synes i beste fall å være trafikknormer, hvis ikke ikke-eksisterende til tider, er det ikke ofte en kommer opp i stygge situasjoner eller ulykker. Ikke mer enn i Norge i alle fall. Som sagt: det er kaotisk, og til tider til og med ganske så uoversiktlig, men det funker!

søndag 27. april 2008

Infotur til Dalstrøka Innafor



Onsdag morgen fylte vi infobilen og satte atter kursen mot grisgrendte strøk. Denne gangen gikk turen til Combaya. Den begynte dog på den andre siden av dalen, 200 meter i luftlinje fra selve Combaya. Der besøkte vi en skole og et blomsterprosjekt, og velkomsten var det ingenting å si på. I skolegården var det satt fram stoler til oss slik at vi kunne sitte så alle kunne se oss mens vi hørte på takketaler, sang og diktframføring på ekte boliviansk vis med heftig innlevelse og store armbevegelser.

Etter noen timer på den ene siden av dalen, var det på tide å komme seg over til Combaya. Som tidligere nevnt, er det ca 200 meter i luftlinje, men det tar tre ubehagelig humpete timer å komme seg dit i bil. Vel framme i Combaya fikk vi middag, før det ble litt jamming både på spansk og norsk. Etter en koselig "jammesession", fant vi ut at det sto mange unger utenfor hovedkontoret til MAN-B som skulle være vårt krypinn for natten. De ventet på at vi skulle komme ut for å være med å spille fotball og leke. Det var utrolig gøy å spille og leke med ungene, og de syns det var minst like gøy. I alle fall da vi begynte med Slå på ring og Bjørnen sover. Det var bare såvidt vi fikk lov til å gå inn for å sove da klokka begynte å nærme seg sengetid etter en lang dag for trøtte infovolontører.


Dagen etter skulle vi besøke Pusa Pusa - en landsby lokalisert langt bortenfor folkeskikken og et godt stykke inni Dalstrøka Innafor. Etter cirka en times gange, kom vi fram til landsbyen. Der ute på landsbygda, der ingen skulle tru at noken kunne bu, ble vi møtt av en stor gjeng både barn og voksne. MAN-B har hjulpet byen med finansiering av ny skole, vannsystem og et blomsterprosjekt som gir innbyggerne inntekter. Dette har betydd mye for hele samfunnet der ute, så de var svært takknemlige for bidraget, noe de også ga sterkt uttrykk for overfor oss på en god blanding av aymara og spansk.

Vi har nå igjen en infotur før vi er ferdige her nede. Neste tur går til prosjektområdet Sorata. Der samarbeider MAN-B med befolkningen om jordbruksutvikling, skole- og helseprosjekter. Det er veldig både interessant og lærerikt å dra på disse turene, og det er fortsatt ikke så verst å kunne kalle det en helt vanlig dag på jobben.

tirsdag 15. april 2008

Samma å je er hen i væla bære je ser... Titicaca?



Lørdag dro Hanne og jeg til Titicacasjøen. Den ligger 3800 moh. på grensa mellom Bolivia og Peru. Titicaca er den nest største innsjøen i Sør-Amerika og den høyest beliggende innsjøen i verden med kommersiell sjøfart.


Bolivianerne er ikke så veldig glade i nabolandene sine. Det er forskjellige grunner til det. I 1880 mistet de sin tilgang til kysten etter Salpeterkrigen mot Chile. De har dog fortsatt et aktivt sjøforsvar som de opprettholder i tilfelle de liksom atte på en måte kanskje skulle få tilbake sjøen sin en dag.


Peru er de heller ikke noe glade i, og det er en evig diskusjon hvilken del av sjøen som ligger på hvilket lands side - om det er Titi- eller Caca (oversatt: bajs) - delen.

De to chiquititas tilbrakte lørdagen i byen Copacabana

som er utgangspunkt for turer til Isla del Sol (Soløya) og Isla de la Luna (Måneøya) som begge
ligger på boliviansk side. Lørdag kveld hadde vi en fantastisk utsikt fra vinduet vårt på hostellet.


Søndag dro vi over til Soløya og tilbrakte dagen der. Navnet har den fått fra inkaene som mente at solguden ble født på øya. Det er over 180 ruiner på øya, og de fleste er datert tilbake til inkatiden - rundt 1500 e.kr.

For Hanne som kommer fra Stavanger og meg som syns det er samma å je er hen i væla bære je ser Mjøsa, var det deilig å komme seg litt vekk fra La Paz og ut til sjøen et par dager. Jeg hadde egentlig lyst til å dra ut til Taquile på peruviansk side. Der går mannfolkene rundt i røde eller mønstrete luer som de har strikket selv. Mønsteret, eller fraværet av mønster, indikerer hvilken sivilstatus mannen har, så det er på luene og ikke på hånden man kan se om de er gift eller ikke. Dessverre ble det ikke tid til å dra dit denne gang, men jeg har store planer om å dra tilbake hit, så da får jeg prøve å få med meg peruviansk side - enten det er Titi eller Caca - neste gang.

torsdag 10. april 2008

Høydetrening i høyfjellssol med høysnue og høy solfaktor



Ordet "fotballglede" har fått en ny betydning for meg etter at jeg kom til Bolivia. Det er her jeg virkelig har fått mulighet til å skjønne hvor mye akkurat fotball kan ha å bety i en hverdag som for mange av barna her kan være så vond og vanskelig at vi ikke klarer å forestille oss den.


Jeg har vært veldig heldig som har fått lov til å jobbe med fotball på Fotball krysser grensers fotballskoler på El Alto. Det skal ikke stikkes under en stol at dagene kan bli smått slitsomme. Tidlige morgener, sola som er knallsterk oppe i 4 000 meters høyde, og alt støvet som kryper inn i ører, nese og andre steder det finner veien, gjør sitt til at det er godt å komme seg i seng når dagen er over. Dog er erfaringene og gleden jeg får som et resultat av jobben det som gjør at det absolutt er verdt strevet.

Dagen begynner med at vi drar fra casaen rundt klokka sju. For 1, 50 bol tar vi minibuss opp til Perez i byen, deretter hopper vi på enda en minibuss som skal ta oss opp til Ceja på El Alto. På vei opp fra byen, har man en helt fantastisk utsikt fra minibussen.


Fra Ceja tar vi minibuss ut til bana vi skal på. El Alto er svært, så det tar sin tid å komme seg hit og dit. Spesielt siden veiene ikke alltid er de beste her i Bolivia.

Vel framme på bana er vi spente på hva dagen kommer til å inneholde. Bana er som oftest full av barn i alderen seks til 17 år, og det er ikke godt å vite hvilken aldersgruppe vi skal trene, om vi skal være assistenter eller hovedtrenere, eller om vi skal stå og se på eller bli med å spille.


Mandager har jeg ansvar for keepertreningen. Siden jeg har en lang fortid med fem nummer for store hansker og puter på låra, er det gøy å få lov til å jobbe med yngre keepere. Selv om det kanskje til tider svikter litt når det gjelder motivasjon, er det veldig gøy å få lov til å bruke to timer på dem hver mandag.

Det har vært noen oppstartsproblemer i forbindelse med fotballen. Helt konkret dreier det seg om at kommunen, de som er ansvarlige for å betale trenernes lønninger, har vært VM i trege med å underskrive kontrakter til trenerne. Kontraktene er ennå ikke underskrevet, noe som gjør at det bare er noen av de potensielt 13 trenerne som jobber foreløpig, og de som jobber, jobber gratis. Det er ikke en heldig situasjon på noen måte, verken for trenerne som ikke får jobbe eller lønn for jobben, eller for ungene som ikke får et tilbud siden mange av trenerne, foreståelig nok, ikke vil jobbe uten lønn. Dog er det lite å få gjort med det, så slik situasjonen er nå, jobber vi med fotball når vi kan.

Jeg kunne ønske jeg hadde mulighet til å være her lenger slik at jeg kunne få jobbet når fotballen virkelig kommer i gang og fungerer, men jeg håper og tror at ting vil komme på plass snart, både for barnas, trenernes og oss volontørers skyld.

Det hender forresten også at vi er og ser på fotballkamper her nede. De er tydeligvis ikke vant til "gringaser" på tribunen, så da ender vi gjerne opp her:

søndag 6. april 2008

Søtt, SALT og syrlig


Onsdag kveld satte tre gira chicas seg på bussen til Uyuni. Målet var en tredagerstur til Salar de Uyuni, Saltørkenen og området rundt med alt det hadde å by på. Trøtte og mørbanka etter en lang natts ferd på buss, traska vi etter to dansker og to australiere til det første og beste reisebyrået i Uyuni. Det ble til at tre av dem ble reisefølget vårt på turen, noe som var med på å gjøre turen enda mer knall.

Halv ti torsdag formiddag var vi klare for vårt lille store eventyr. Torsdagen brukte vi for det meste i det fantastiske hvite saltødet. Med sine 12 000 kvadratkilometers areal, er Salar de Uyuni verdens største saltørken. Det er hvitt i hvitt så lang øyet kan se, noe som gjør at det er veldig gøy å leke seg med fotolinsene.

Etter å ha vært i Saltørkenen noen timer, dro vi videre til nattens krypinn: et salthotell midt i alt det hvite hvor tak og gulv var av salt.

Et av de mest fantastiske øyeblikkene i Saltørkenen var solnedgangen første dagen.

Dagen etter var det tidlig opp for å dra videre. Det første vi kom til, etter et uvisst antall timers humpete kjøretur, var en aktiv vulkan.

Deretter var det flamingofotografering ved noen innsjøer,

før vi dro videre for å se de spennende steinformasjonene midt i ørkenen. Der fant sjåføren vår ut at vi hadde punktert. Merkelig det der etter noen timers kjøring i steinrøys..


Fra ørkenen bar det til nattens krypinn. Det var mildt sagt et heller primitivt krypinn, men vi fikk da sove etter å ha tatt på oss seks lag klær med tre lag ull innerst. Krypinnet lå like ved Laguna Rosada, noe som var et fantastisk (og kaldt) syn.


Vi gikk til sengs tidlig med bange anelser at det ikke kom til å bli veldig behagelig å stå opp til snø og is i mørket klokka fire. Det var ikke veldig verken varmt eller moro å stå opp så tidlig, men vi kom oss i alle fall i vei til noe som skulle bli en fantastisk start på dagen og det jeg ser på som turens høydepunkt: Bading i varm kilde i soloppgangen. Badet var fantastisk, og etterpå fikk vi til og med kaffe til frokosten. Kan det bli bedre?


Etter bad og frokost, dro vi videre til Laguna Verde (Den grønne sjøen). Et nesten surrealistisk fargesprakende syn midt mellom fjell og ørken. Dessverre er giftige mineraler årsaken til sjøens farge, så noe bad fristet ikke. Men noen bilder ble det da.


Laguna Verde var siste punkt på programmet. Da gjensto bare en åtte timers humpete biltur før vi var tilbake i Uyuni for å vente på toget til Oruro.


Det er vanskelig å beskrive turen til Saltørkenen. Det var en naturopplevelse jeg aldri har opplevd maken til. Det var kaldt, det var varmt, det var søtt, det var salt, og kanskje litt syrlig på toppen. Uansett anbefaler jeg alle på det sterkeste å ta turen hvis dere har mulighet noen gang. Og gjør det gjerne før resten av verden finner ut at de også vil dra...


Det ble en bilderik blogpost dette, men man har da så mange flere bilder. Hvis dere vil se, har jeg lagt ut tre album på Facebook. De ligger på :




mandag 31. mars 2008

En helt vanlig dag på jobben


Tirsdag til torsdag var infogjengen på tur til Caranavi for å besøke prosjektene i området rundt byen. Veier er ikke det som det brukes mest på her i Bolivia, så det var en til tider mindre behagelig tur. Men vi overlevde, og kom oss til og med firhjulstrekker fram og tilbake på ei knirkete hengebru et uvisst antall ganger.


Caranavi ligger ved inngangen til jungelen, så det var heite kveite varmt der nede. Misjonsalliansen har mange forskjellige prosjekter i området. Utvikling av det tropiske jordbruket er et av prosjektene. På det området har organisasjonen blant annet bidratt med penger til vanningsanlegg. Vi var ute og besøkte fruktplantasjer som hadde fått støtte til vanningsanlegg. På plantasjene vi besøkte var det hovedsakelig dyrking av bananer og mandariner, men de hadde også appelsiner, mango, lime, papaya og andre tropiske godsaker. Og det var selvfølgelig fritt fram å plukke det vi måtte ønske.


Torsdag var vi på en kaffeplantasje. For en kaffoholiker var det veldig gøy å se hvor de edle dråpene kommer fra. Dessverre var det ikke mulig å kjøpe med seg kaffe fra plantasjen, så vi er nødt til å ta til takke med Kaffe Caranavi på Viks kontor.


Skole og helse er to andre områder som Misjonsalliansen er med og støtter. Onsdag var vi på besøk på en skole som organisasjonen har vært med og støttet. Det var veldig populært med besøk, og det var bare såvidt vi fikk dra videre. Men videre måtte vi, for vi skulle på en skikkelig jungeltur. Det er noe av det morsomste jeg har vært med på her nede. Det ble sagt at det var et kvarter å gå, men i boliviansk tid betyr det rundt tre kvarter til en time. Jeg må innrømme at det ikke var like gøy hele tiden, rennende svett og styggredd for slanger som jeg var, men opplevelsen var stor. Spesielt da vi måtte krysse elva tre ganger til fots og en gang på bambusflåte for å komme tilbake til bilen.


Turen til Caranavi er noe av det gøyeste og mest interessante jeg har vært med på, og det er ikke så verst å kunne kalle det en helt vanlig dag på jobben.

søndag 23. mars 2008

Påskekos i herlige Buenos Aires




Chicasene har nå vendt nesen hjem til La Paz etter en fantastisk uke i Buenos Aires. Turen nedover gikk veldig bra, dog var vi småredde for å ende opp med flysnuten i et eller annet fjell på veien.





Lørdagen gikk med til å se seg rundt i sentrum av byen. Søndag dro vi på markedet i bydelen San Telmo. Der hadde de utrolig mye fint og spennende av både gamle og nye ting. Mandag dro vi til bydelen Boca som har masse å by på. Der så vi blant annet stadion til Boca Juniors, i tillegg gikk vi i gaten kalt El Caminato og så de mange fargerike husene der. Boca er en bydel med masse tradisjon og sjel, og det var opptil flere par som danset tango i gatene.





Tirsdag var vi på gravplassen der Eva Peron, Evita, ligger gravlagt. Deretter dro vi til bydelen Palermo hvor mange unge designere holder til.






Grytidlig onsdag morgen tok vi båt over til Uruguay og byen Colonia. Vi hadde en halv dag der, noe som egentlig var nok. Om kvelden skulle vi egentlig tilbake til San Telmo for å være med på tangoshow, men showet ble avlyst da himmelen åpna seg og regnet begynte å hølje ned. Torsdag hadde vi en rolig dag i byen som vi benyttet til å få litt sol på kroppen og å få kjøpt de siste gavene før hjemreisen på fredag.








Det er ikke første gang jeg har tilbrakt påsken på den andre siden av kloden, og det føltes like rart denne gangen. Påskesol ble det, men i stedet for snø og minusgrader, ble det plussgrader og bikinitemperatur. Selv om jeg savnet den norske påsken litt, var det likevel en helt fantastisk måte å feire påsken på sammen med chicasene i Buenos Aires. Selve byen er et kapittel for seg selv. Den er utrolig bra på alle måter, så jeg anbefaler alle å dra dit hvis muligheten skulle by seg.

Flere bilder fra Buenos Aires ligger på http://www.facebook.com/album.php?aid=104240&l=2a1ef&id=678725112




Påsken ble avsluttet med påskegudstjeneste på Påsketoppen på drøyt 4 000 meter med en nydelig utsikt over hele La Paz.